Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

ΔΕΥΤΕΡΑ 25/11 ΣΤΙΣ 12:30 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (ΠΑΛΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑ) ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑΣ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ RDF



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
http://omegokmak.blogspot.gr , e-mail: omegokmak@gmail.com

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25/11 ΣΤΙΣ 12:30 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (ΠΑΛΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑ) ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑΣ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ RDF

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τους φορείς, τα σωματεία εργαζομένων, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, γυναικών, φοιτητών, τα σωματεία των επαγγελματιών, τους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής να πάρουν θέση απέναντι στο ενδεχόμενο της καρκινογόνας καύσης απορριμμάτων την περιοχή μας. Να μην ανεχτεί κανένας λαϊκός άνθρωπος να μετατραπεί η γειτονιά μας, η περιοχή που ζούμε και αναπνέουμε, σε έναν επικίνδυνο θάλαμο αερίων!
Καλούμε σε κινητοποίηση στις 25/11 στις 13.00 στο Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς δεκάδες φορείς της περιοχής του Δήμου Παύλου Μελά έχουμε ζητήσει να συζητηθεί το θέμα και να πάρει απόφαση το Περιφεριακό Συμβούλιο ενάντια στην καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών.
Να δώσουμε με αυτή την κινητοποίηση συνέχεια στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος που έλαβαν χώρα από τους κατοίκους της περιοχής που προβλέπεται το ενδεχόμενο της καύσης, από διάφορα σωματεία εργαζομένων και άλλους φορείς. Αποτέλεσμα αυτών των κινητοποιήσεων ήταν να ψηφιστεί στο δημοτικό συμβούλιο Παύλου Μελά ψήφισμα κατά της καύσης κάτω από την πίεση της λαϊκής αντίδρασης.  Χρειάζεται τώρα να κλιμακώσουμε και να μαζικοποιήσουμε τον αγώνα μας ακόμα παραπάνω.
«Με τους αγώνες μας να βάλουμε στο συρτάρι τους επικίνδυνους σχεδιασμούς κυβέρνησης και μεγάλων ομίλων. Λέμε όχι στην καύση σκουπιδιών η οποία βλάπτει σοβαρά την υγεία και το περιβάλλον για τα κέρδη των λίγων»!!
Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός! Είναι εξελίξεις οι οποίες δρομολογούνται εδώ και χρόνια. Οι αγώνες μας είναι αυτοί που καθυστέρησαν τις αρνητικές αυτές εξελίξεις που τώρα μας ξαναχτυπούν την πόρτα. Άλλωστε η καύση των σκουπιδιών είναι κεντρική κατεύθυνση της ΕΕ, καθώς έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα οικονομικά συμφέροντά των μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων με την εύρεση νέων πεδίων κερδοφορίας. Στο όνομα του κέρδους, οι «έλεγχοι» για την ρυπογόνα καύση των σκουπιδιών πάνε περίπατο, την ίδια στιγμή που δίνεται «γη και ύδωρ» για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.
Αυτή την κατεύθυνση υλοποιήσαν κατά γράμμα όλες οι κυβερνήσεις, όπως και αυτή της ΝΔ αυτή την στιγμή. Είναι η κατεύθυνση που προωθεί   την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των αποβλήτων, την πιο μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου, την παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την ανοχή στην ασυδοσία των βιομηχάνων οι οποίοι σπέρνουν τον καρκίνο από τις καμινάδες των εργοστασίων τους για να αυξήσουν την κερδοφορία τους χρησιμοποιώντας «τζάμπα» καύσιμα.
Διεκδικούμε :
-Να απαλειφθεί από τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής SRF/RDF.
-Το περιφερειακό συμβούλιο να αποφασίσει και να πάρει όλα τα μέτρα κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες , ενάντια στο ενδεχόμενο καύσης αποριμματογενών αποβλήτων RDF/SRF.
-Να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή.
-Βελτίωση της λειτουργίας του ΣΜΑ Ευκαρπίας ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στους εργαζόμενους, στους κατοίκους.
-Να υπάρξει πλήρης κάλυψη των αναγκών πρόληψης και θεραπείας των εργαζομένων απ' τον επαγγελματικό κίνδυνο, με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου. Υπερασπίζουμε το θεσμό των ΒΑΕ και απαιτούμε τη διεύρυνσή του και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) που δουλεύουν σε ομοιογενείς συνθήκες.
-Να σταματήσει η μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
-Δημιουργία Κέντρου Υγείας σε Δήμους που γειτνιάζουν ή φιλοξενούν ρυπογόνες βιομηχανίες, που να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες σε περίθαλψη αλλά και στην πρόληψη.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου