Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΤ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2023

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

http://omegokmak.blogspot.gr , e-mail: omegokmak@gmail.com 

 



Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, ευχόμαστε σε όλους, γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, τους εργαζόμενους στα σχολεία μας, καλή χρονιά με δύναμη και υγεία! Για όλους μας το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί πολλά πράγματα.

 Οι γονείς από τα πρωτάκια θα οδηγήσουν για πρώτη φορά τα παιδιά τους μέσα στις σχολικές αίθουσες με την αγωνία για την πρώτη μέρα στο σχολείο…το σφίξιμο του χεριού και η ανυπομονησία να πάνε όλα καλά κυριαρχούν στις πρώτες μέρες. 

Κάποιοι άλλοι θα τα πάμε άλλη μια φορά με το άγχος τι καινούριο θα φέρει η νέα τάξη, τι θα αντιμετωπίσουμε, ποιον δάσκαλο θα έχουμε… 

Και, τέλος, κάποιοι άλλοι θα τα δούμε να πηγαίνουν μόνα τους, παρέα με τους φίλους τους σε γυμνάσια και λύκεια με τη σκέψη ότι κάθε χρόνο οι απαιτήσεις αυξάνονται… 

Κι ενώ αυτές τις μέρες τα μόνα συναισθήματα που θα έπρεπε να μας κατακλύζουν θα έπρεπε να αφορούν τη χαρά, το χτυποκάρδι και την αγωνία για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς, όλοι εμείς, γονείς και μαθητές παρακολουθούμε όλη αυτήν την ασύλληπτη καταστροφή να συντελείται σε τόσες περιοχές της χώρας μας. Τρομοκρατημένοι βλέπουμε πότε τις φωτιές και πότε τις βροχές να σπέρνουν τον όλεθρο και την απόγνωση και η σκέψη μας είναι στον συνάνθρωπο που πλήττεται και, ταυτόχρονα, στον μαθητή που σε πολλές περιπτώσεις δε θα έχει σχολικό κτήριο για να πάει τη Δευτέρα! Η Ομοσπονδία δείχνει την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, ενώ, ταυτόχρονα, αναγνωρίζοντας τα αίτια αυτής της καταστροφής που δεν είναι άλλα από την κρατική αδιαφορία και την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας παντού, δε θα πάψει να διεκδικεί ασφαλείς όρους διαβίωσης, ασφαλή σχολεία για όλους τους μαθητές! 

Σ’ αυτές τις συνθήκες για όλους μας όμως ένα είναι σίγουρο ότι ισχύει: Ως γονείς καλούμαστε να σταθούμε για άλλη μια χρονιά δίπλα στα παιδιά μας στηρίζοντάς τα με όποιον τρόπο μπορούμε. 

Και θα το κάνουμε…διεκδικώντας το καλύτερο για τα παιδιά μας!!!!

 Η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με Ενώσεις και συλλόγους Γονέων της περιοχής, τους μήνες που μεσολάβησαν από το κλείσιμο των σχολείων. βρέθηκαν στο πλευρό όλων των γονιών, των Συλλόγων, των Ενώσεων διεκδικώντας την επίλυση βασικών ζητημάτων που απασχολούν κάθε γονιό στα σχολεία μας. 

Για άλλη μια χρονιά έχουμε να αντιμετωπίσουμε το άνοιγμα των σχολείων με όρους που δεν ταιριάζουν στις ανάγκες των παιδιών μας και τις δικές μας. 

Υπόγειες αίθουσες,ελλείψεις εκπαιδευτικών, ακατάλληλα κτήρια, ανύπαρκτα εργαστήρια, προκάτ σε αυλές, τμήματα με 25 και 27 μαθητές, προβλήματα στις μεταφορές, ελλείψεις σε: προσωπικό καθαριότητας, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό. 

Και ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί ...από τα ταβάνια που πέφτουν ...μέχρι τους λέβητες δίπλα σε αίθουσες και από τις υποσχέσεις-δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για επίλυση χρόνιων ζητημάτων μέχρι τα εγκαίνια του ΕΕΕΕΚ Κορδελιού για άλλη μια χρονιά στο ίδιο ακατάλληλο κτήριο!!!! 

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ   ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ

  ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΤΩ! 

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς οι Ενώσεις και οι Σύλλογοι Γονέων μαζί με κάθε γονιό ξεχωριστά να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά για την επίλυση κάθε προβλήματος που δεν επιλύθηκε!

 Διεκδικούμε με το ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ με ευθύνη της Κυβέρνησης, του Υπ. Παιδείας, της Περιφέρειας, των Δήμων: 

  • Κανένας μαθητής χωρίς δάσκαλο για όλα τα μαθήματα Κανένας μαθητής χωρίς υποστήριξη και ιατρική περίθαλψη • Να ανοίξουν όλα τα σχολεία με όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς. 
  • Κανένας μαθητής χωρίς δάσκαλο ή καθηγητή! Να γίνουν μόνιμοι διορισμοί ΟΛΩΝ των εκπαιδευτικών που χρειάζονται τα σχολεία. Κανένα εκπαιδευτικό κενό με το «πρώτο κουδούνι». 
  • Μόνιμος δάσκαλος σε κάθε ολοήμερο τμήμα για την εξασφάλιση της σταθερής παιδαγωγικής σχέσης και μελέτης των μαθητών.
  • Κανένας μαθητής χωρίς κάλυψη παράλληλης στήριξης και πρόγραμμαενισχυτικήςδιδασκαλίας
  • Κανένα σχολείο χωρίς σχολικό ιατρό και νοσηλευτή, χωρίς σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας.
  • Εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους εργασίας σε κάθε σχολείο. Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου βοηθητικού σχολικού προσωπικού (φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι, τραπεζοκόμοι, επιστάτες, κ.α.). 
  • Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά με 15 μαθητές ανά τάξη Να καταργηθούν τώρα όλα τα κοντέινερ
  • Πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολικά κτίρια πριν ανοίξουν τις πόρτες τους. Ο ουσιαστικός ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης). • Κατασκευή νέων, ασφαλών και σύγχρονων σχολικών κτιρίων, αλλά και αναβάθμιση των σχολικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των αυξημένων εκπαιδευτικών απαιτήσεων του 21ου αιώνα. 
  • Αύξηση στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, ρεύμα, υλικοτεχνική υποδομή). Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων και για αναλώσιμα (χαρτί φωτοτυπίας κτλ).
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιώνπου επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των σχολείων και στερεί πόρους από τις υλικοτεχνικές υποδομές. 
  • Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο με ευθύνη των Περιφερειών. Μέτρα για την ανακούφιση από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις • Κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη.
  • Διεύρυνση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
  • Δωρεάν προγράμματα αθλητικής και πολιτιστικής δράσης στα σχολεία τις απογευματινές ώρες.                                                                                                                                                                                                        Αγαπητοί γονείς, στο επίπεδο του σχολείου οι Σύλλογοι Γονέων, οι Ενώσεις Γονέων και η Ομοσπονδία είναι η δική μας δύναμη για να διανύσουν τα παιδιά μας αυτήν την όμορφη περίοδο της ζωής τους ευτυχισμένα, σε ασφαλές περιβάλλον, λαμβάνοντας ολοκληρωμένη και ουσιαστική μόρφωση.                                   

    Δίνουμε τη μάχη γι’ αυτό ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί!

    Θεσσαλονίκη, 7/9/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου