Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

 

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

http://omegokmak.blogspot.gr , e-mail: omegokmak@gmail.com

 

Ανακοίνωση - Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας σχετικά με την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών στους Συλλόγους Γονέων

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε δεχθεί πολλά ερωτήματα από Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων σχετικά με την διεξαγωγή των εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων και των αρχαιρεσιών στους Συλλόγους Γονέων και παράλληλα υπάρχει προσπάθεια παρεμπόδισης των συλλογικών μας διαδικασιών από ορισμένους διευθυντές σχολείων, σχολικές επιτροπές (Δήμους) αλλά και από μεμονωμένες περιπτώσεις εκλεγμένων εκπροσώπων ανωτέρων γονεϊκών οργάνων, το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε την Τρίτη 20/10/2020 με το συγκεκριμένο θέμα.

Λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί με την πανδημία του covid-19 χρειάζεται να προσαρμόσουμε τη δράση μας λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία. Για το λόγο αυτό έχει αναρτηθεί στο site της ΑΣΓΜΕ, ΟΔΗΓΟΣ με πρακτικές οδηγίες για τη διενέργεια των αρχαιρεσιών.

Η οργάνωση και η λειτουργία των Οργανώσεων Γονέων (Σύλλογος – Ένωση – Ομοσπονδία Ανώτατη Συνομοσπονδία) διέπεται από τους νόμους: 1566/1985, 2621/1998, 4415/2016. Οι βασικές υποχρεώσεις και τα καθήκοντα, καθώς και κωδικοποίηση της λειτουργίας και των εκλογικών διαδικασιών των Οργανώσεων Γονέων υπάρχουν αναλυτικά στο site της ΑΣΓΜΕ(www.asgme.gr)  στο ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ-ΟΔΗΓΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ. 

Σχετικά με την διεξαγωγή των Γενικών Συνελεύσεων το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε και διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

Ø Από τα μέτρα εξαιρούνται τα σχολεία, καθώς λειτουργούν με πλήρη σύνθεση εκπαιδευτικών και μαθητών και τόσο μέσα σε κλειστές αίθουσες (τμήματα μαθητών – αίθουσα διδασκόντων) όσο και στον προαύλειο χώρο συνωστίζονται καθημερινά πολλοί περισσότεροι των εννέα μαθητών ή/και εκπαιδευτικών

Ø Τα Σχολικά Συμβούλια πραγματοποιούνται κανονικά με πλήρη σύνθεση και με πολύ περισσότερους των εννέα συμμετέχοντες

Ø Ο Σύλλογος Γονέων κάθε σχολείου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας αυτού, καθώς εκ του Νόμου προβλέπεται αφενός μεν να συμμετέχει στα Σχολικά Συμβούλια και την Σχολική Επιτροπή (αρ.51 ν.1566, αρ.2 ν.2621, αρ.37 ν.4692/2020), αφετέρου δε να εκλέγει αντιπροσώπους για την Ένωση Γονέων του Δήμου, η οποία με την σειρά της ορίζει ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος της στις Σχολικές Επιτροπές και στην ΔΕΠ του Δήμου. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν υπάρχει Σύλλογος Γονέων σε ένα σχολείο, είναι υποχρεωμένος εκ του Νόμου ο διευθυντής του σχολείου να συγκαλέσει Ιδρυτική Γενική Συνέλευση.

Επίσης ο Σύλλογος Γονέων ως οργανικό κομμάτι της σχολικής κοινότητας είναι εσωσχολικός παράγοντας και είναι αυτονόητη η παραχώρηση χώρου για τη λειτουργία του, δηλαδή για σύγκληση Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικών Συνελεύσεων, αρχαιρεσιών κτλ, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας (4/1171/19.12.84 που είναι ακόμα σε ισχύ).

Ø Η ίδια η ΚΥΑ περί συναθροίσεων άνω των 9 (ΦΕΚ 4019/20-9-2020) Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.55821, εξαιρεί από τις διατάξεις της δημόσιες συναθροίσεις που προβλέπονται από το άρθρο 11 του Συντάγματος (δικαίωμα του συνέρχεσθαι) και τον ν. 4703/2020 (Α΄ 131).

Ø Σε  όλο το διάστημα εφαρμογής των έκτακτων μέτρων, έχουν πραγματοποιηθεί Γενικές Συνελεύσεις δεκάδων σωματείων σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους. Μεταξύ αυτών είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των κατά τόπους σωματείων εκπαιδευτικών, που πραγματοποίησαν Γενικές Συνελεύσεις σε ανοικτούς αύλειους χώρους σχολείων της περιοχής τους.

Ø Στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήδη έχουν πραγματοποιηθεί εκλογές 15μελών συμβουλίων των μαθητών με Γενικές Συνελεύσεις και εκλογές σε αύλειους χώρους σχολείων.

Την ευθύνη διεξαγωγής εκ του Νόμου την έχει το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς αυτό καθορίζει τον τόπο και τον χρόνο σύγκλησης αλλά και απολογείται στο σώμα της ΓΣ για την διοίκηση που άσκησε το προηγούμενο δίχρονο και για την κατάσταση των οικονομικών του Συλλόγου. Για την τήρηση των μέτρων προστασίας την ευθύνη την έχει η ίδια η Γενική Συνέλευση από την στιγμή που θα συγκροτηθεί σε σώμα.

Τέλος επειδή σε κάποιους  συλλόγους υπάρχει σκέψη να γίνουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον νόμο

  • Οι εκλογές για την ανάδειξη των Οργάνων των Οργανώσεων Γονέων διεξάγονται με μυστική ψηφοφορία, σύμφωνα με αρ. 53 παρ.2 ν.1566 και αρ.2 παρ. 2 ν.2621. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται μυστική ψηφοφορία με κάλπη, ψηφοδέλτια και παρουσία της Εφορευτική Επιτροπής που ελέγχει την εκλογική διαδικασία καθ όλη τη διάρκεια της. Άρα δεν μπορούν να γίνουν αρχαιρεσίες με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι ήδη αρκετοί Σύλλογοι στην περιοχή μας  προγραμματίζουν ή έχουν κάνει Γενικές Συνελεύσεις, ενώ αρκετοί έχουν ολοκληρώσει τις εκλογοαπολογιστικές τους διαδικασίες. Γνωρίζουμε ακόμα, πως ενώ πολλές Σχολικές Επιτροπές και Διευθυντές σχολείων αρνούνται την παραχώρηση αύλειων χώρων στους Συλλόγους Γονέων για την πραγματοποίηση ΓΣ, την ίδια στιγμή εγκρίνουν αυτή την παραχώρηση σε σωματεία, αθλητικούς φορείς ακόμα και σε ιδιώτες.

Τέλος, θεωρούμε ότι σε αυτές τις συνθήκες που τα ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής παιδιών και κατ’ επέκταση των οικογενειών μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, που τα σχολεία μας εξελίσσονται σε υγειονομικές βόμβες, είναι επιτακτική ανάγκη οι Ενώσεις και οι Σύλλογοι Γονέων να κουβεντιάσουμε συλλογικά, να μπούμε στην πρώτη γραμμή διεκδίκησης μέτρων προστασίας από την διάδοση του ιού αλλά και εξασφάλισης ισότιμης μόρφωσης για όλα τα παιδιά. Σε αυτή την κατεύθυνση, πιστεύουμε πως έχουν να συνεισφέρουν οι εκλογοαπολογιστικές διαδικασίες, αξιοποιώντας την αγωνία των γονιών για τα παραπάνω, μαζικοποιώντας τους Συλλόγους και βαθαίνοντας τον διεκδικητικό τους χαρακτήρα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 20/10/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου