Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος… πρέπει να αντιδράσεις !!!



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
e-mail:  omegokmak@gmail.com
 http://omegokmak.blogspot.gr/

                                                                                                                                                              
Θεσσαλονίκη, 1/3/2016

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος… πρέπει να αντιδράσεις !!!

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Με αφορμή αυτό το γεγονός η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση.
Πενήντα έξι χρόνια μετά τη σφαγή των φοιτητών στο Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής, επειδή διεκδικούσαν τα δικαιώματα του μαύρου πληθυσμού από το καθεστώς του απαρτχάιντ, η ρατσιστική βία εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά της σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο.
Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται μόνο στο πώς αντιμετωπίζονται οι μετανάστες μαθητές στα σχολεία μας ή στις δολοφονικές επίθεση κατά των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.  Σήμερα και με αφορμή την μαζικό πέρασμα προσφύγων από την χώρα μας, έχει μπει σε όλα τα σπίτια συζητιέται σε όλες τις οικογένειες με μαθητές.
Οι εικόνες που ζούμε και βλέπουμε είναι τραγικές : Χιλιάδες οικογένειες με παιδιά θαλασσοπνίγονται, στοιβάζονται σε hot spots και ακατάλληλες υποδομές, έρχονται αντιμέτωπες με την καταστολή, πέφτουν θύματα διακινητών, περπατάνε πάνω στις εθνικές οδούς με προορισμό την Ειδομένη και τα σύνορα είναι κλειστά από την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ.
Η κατάσταση αυτή δεν δημιουργήθηκε τυχαία. Είναι η  επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της Τουρκίας, του Ισραήλ και των μοναρχιών του Κόλπου στην Συρία, που έχει οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και στη δημιουργία εκατομμυρίων προσφύγων. 
Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, όσο επεμβαίνουν στη Συρία και αλλού για τον έλεγχο περιοχών πλούσιων σε πρώτες ύλες - φυσικό αέριο, πετρέλαιο -  θα θρηνούμε νεκρούς.  Ολόκληρες οικογένειες θα ξεκληρίζονται.  Οι φωνές των ναυαγών και τα κλάματα όσων επιζούν, τρυπούν τα αυτιά.
Η κυβέρνηση  επιθυμεί «αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας στην περιοχή», εμπλέκοντάς μας ακόμη περισσότερο στους ανταγωνισμούς των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.  Επιπλέον, στήνει τσαντίρια όπου βρει χωρίς καμία προετοιμασία, ενώ γνώριζε εδώ και ένα χρόνο το πρόβλημα και πού θα οδηγούσε.  Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι απειλητικές κινήσεις εναντίον των προσφύγων – όπως  αυτή στα Γιαννιτσά – που θα επεκταθούν και σε άλλες πόλεις όπου θα εγκατασταθούν πρόσφυγες.  Με αυτό τον τρόπο, θα πετύχει τον σκοπό που θέλει η Ε.Ε, να εμφανιστούν δηλ. ο νεοναζισμός και ο φασισμός πιο έντονα μέσα στην χώρα, έτσι ώστε να χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση στο θέμα απάνθρωπη και αντιευρωπαϊκή. 
Η αλληλεγγύη των εργαζομένων, των ανέργων, των σωματείων και των φορέων προς τους πρόσφυγες αποτελεί χαστούκι στο φασισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία. 
Απ’ την άλλη, αποτελεί υποκρισία το δήθεν ανθρωπιστικό ενδιαφέρον όλων εκείνων που συμφωνούν στην εμπλοκή της χώρας στα γεωστρατηγικό παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Καλούμε τους γονείς σε εγρήγορση, σε καταδίκη των πολέμων, σε απαίτηση να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Συρία και αλλού. 
Να διεκδικήσουν ανοιχτά και ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, με ευθύνη του κράτους.
Να τους χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες προορισμού.
Η αλληλεγγύη και η στήριξη αυτών των ανθρώπων πρέπει να συνοδεύεται από συνεχή πάλη κατά των επεμβάσεων, των βομβαρδισμών και των αιτιών που προκαλούν τον πόλεμο, και εναντίον κάθε εμπλοκής της χώρας μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς.
Ενόψει της 21ης Μάρτη, Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Ρατσισμού, καλούμε τις Ενώσεις Γονέων να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να διοργανώσουν σχετικές εκδηλώσεις.  

Σφραγίδα ΟμοσπονδίαςΓια το Δ.Σ.,
Υπογραφή ΚώσταΟ Πρόεδρος                                                                            Ο Γεν. Γραμματέας
                                                                                                           

Κωνσταντίνος Τουλής                                                         Αθανάσιος  Κοκονάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου