Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

«Μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες»ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
http://omegokmak.blogspot.gr ,   omegokmak@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες»

Αγαπητοί γονείς,

Η νέα χρονιά ξεκίνησε για τα σχολεία της ειδικής αγωγής και για τα τμήματα ένταξης με πολλές αλλαγές,  όπως τις ελλείψεις εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, τοποθέτηση εκπαιδευτικών της γενικής παιδείας που «περισσεύουν»  χωρίς φυσικά να έχουν την απαραίτητη ειδίκευση, την ελλιπή μεταφορά των μαθητών (πολλά σχολεία δέχονται παιδιά από όλη την Κ. Μακεδονία π.χ. το ειδικό σχολείο  τυφλών, κ.α.).  Το τελικό αποτέλεσμα είναι να μένουν τα παιδιά αυτά σπίτι τους, με όλα τα επακόλουθα για την οικογένεια (ψυχολογικά, παιδαγωγικά και οικονομικά προβλήματα).  
Αυτές οι επιλογές του Υπουργείου Παιδείας, που ακολουθεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έχουν ως βασική στρατηγική την παραπέρα συρρίκνωση και αποδυνάμωση των δημόσιων δομών της Ειδικής Αγωγής με το επιχείρημα της δήθεν «ένταξης» των παιδιών με ειδικές ανάγκες.  Αποτέλεσμα είναι τα προβλήματα στην Ειδική Αγωγή να οξύνονται διαρκώς.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι γονείς των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και οι εργαζόμενοι στο χώρο, χρειάζεται να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της πάλης και να διεκδικήσουν άμεσα:

·             Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε Πρόνοια - Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
·             Κάθε παιδί με Ειδικές Ανάγκες να έχει το κατάλληλο γι' αυτό σχολείο.  Κανένα παιδί εκτός Εκπαίδευσης.
·             Αποκλειστική, γενναία χρηματοδότηση της ΕΑΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
·             Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με ευθύνη του κράτους.
·             Άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στις μονάδες ΕΑΕ.  Επιτακτική αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να είναι μόνιμοι για να μη χρειάζεται κάθε χρόνο τα παιδιά να προσαρμόζονται σε νέα πρόσωπα και πρακτικές, κατάσταση που δε βοηθάει καθόλου στην εξέλιξή τους.
·             Ίδρυση ειδικών σχολείων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Τμημάτων Ένταξης και ΚΕΔΔΥ, που να καλύπτουν τις οξυμένες ανάγκες.
     Απαιτούμε από το υπουργείο Παιδείας να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ισότιμη ένταξη  όλων των μαθητών  με ειδικές ανάγκες σε ένα ποιοτικό σύστημα δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Να μην υπάρχει στην Ελλάδα ούτε ένας αποκλεισμένος μαθητής που δε θα του παρέχεται ποιοτική εκπαίδευση βάσει των ειδικών εκπαιδευτικών του αναγκών.

Καλούμε γονείς και εκπαιδευτικούς
σε ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
την Τετάρτη, 29 Σεπτέμβρη, 2:00μ.μ.
στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
(Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 65, κτίριο ZEDA)

Γρ. Τύπου
Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων
Περιφ. Κεντρ. Μακεδονίας
Σεπτέμβρης  2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου