Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ορισμένα ερωτήματα για το μάθημα κολύμβησης στο Δημοτικό



ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
(Α.Σ.Γ.Μ.Ε.)
Βερανζέρου 22, 6ος όροφος, 104 32, ΤΗΛ-ΦΑΞ: 210 5242386


Ορισμένα ερωτήματα για το μάθημα κολύμβησης στο Δημοτικό
Αγαπητοί γονείς,
Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμέναμε την εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ, που θα έδινε τις κατάλληλες οδηγίες στα Δημοτικά Σχολεία της Χώρας, για το μάθημα της κολύμβησης στην Γ’ Τάξη. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν.
Αρχικά θέλουμε να τονίσουμε ότι η ΑΣΓΜΕ, εκφράζοντας την μεγάλη πλειοψηφία των γονιών, έχει τη θέση ότι η κολύμβηση, όπως και γενικότερα ο αθλητισμός, είναι ανάγκη των παιδιών μας. Πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν από το κράτος, εξασφαλίζοντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει: εξειδικευμένο προσωπικό, χώρους άθλησης, μετακινήσεις, κ.α.
Πιο συγκεκριμένα για την κολύμβηση, θεωρούμε πως το μάθημα της κολύμβησης θα πρέπει να εισαχθεί σταδιακά σε όλο το πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου.
Φυσικά, κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί: «δεν είναι μια καλή αρχή, αυτό που κάνει το Υπουργείο Παιδείας;».
Ας δούμε λίγο συγκεκριμένα τα πράγματα.
Η εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ, αναφέρει πως το μάθημα της κολύμβησης θα γίνει υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα στην Γ’ Τάξη και σε ειδικές περιπτώσεις στην Δ’ Τάξη των Δημοτικών Σχολείων της Χώρας, για ένα 3μηνο και θα περιλαμβάνει 10-12 μαθήματα. Το μάθημα θα γίνεται σε κολυμβητήρια που απέχουν μέχρι 25 χλμ από το Σχολείο, θα έχει διάρκεια ένα 2ωρο (συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης) και σε αυτό θα συμμετέχει ένα τμήμα της τάξης, κάθε φορά. Η μετακίνηση δεν θα καλύπτεται χρηματικά από το ΥΠΕΠΘ. Παρόντες θα είναι έως 4 εκπαιδευτικοί/γυμναστές εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο υπεύθυνος και οι υπόλοιποι θα προπονούν τα παιδιά. Αν δεν επαρκούν οι γυμναστές του σχολείου, θα προσληφθούν αδιόριστοι γυμναστές με ειδικότητα στην κολύμβηση.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν με βάση την εγκύκλιο, είναι:
·         Ποιος θα πληρώνει για την μετακίνηση των μαθητών προς και από το γυμναστήριο; Η Περιφέρεια που έχει συγκεκριμένες πιστώσεις; Η Σχολική Επιτροπή του Δήμου που υποχρηματοδοτείται; Ή οι Γονείς;
·         Ποιος θα πληρώσει τον εξοπλισμό (μπουρνούζι, σκουφάκι, μαγιό) που απαιτείται για το μάθημα; Τι θα γίνει αν κάποιος γονιός δεν έχει την δυνατότητα να αγοράσει τον εξοπλισμό;
·         Πώς θα μπορέσουν τα διάφορα Δημοτικά Σχολεία να συντονιστούν την στιγμή μάλιστα, που με βάση τις υπουργικές αποφάσεις, πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων ήδη διδάσκουν σε διαφορετικά σχολεία προκειμένου να συμπληρώσουν τις υποχρεωτικές διδακτικές ώρες τους;
Οι ερωτήσεις αυτές δεν είναι ρητορικές. Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει άμεσα να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα. Γιατί από πολλές πλευρές (γονείς, διευθυντές, δασκάλους) έρχεται η εικόνα ότι το πρόγραμμα της κολύμβησης «δεν μπορεί να περπατήσει» γιατί υπάρχουν ασάφειες και αδυναμίες στην υλοποίησή του.
Στη βάση αυτή απαιτούμε:
Η μετακίνηση να γίνεται αποκλειστικά με δημόσια ευθύνη για τη χρηματοδότηση αλλά και την ασφάλεια των μαθητών, χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών.
Ο αριθμός των απαιτούμενων κολυμβητηρίων θα πρέπει να καθορίζεται με βάση τις ανάγκες αυτές και όχι να καθορίζει αυτός την δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματος.
Να εξασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά θα πάρουν δωρεάν και με κρατική ευθύνη τον απαραίτητο εξοπλισμό για το μάθημα και να μην αποκλειστεί ούτε ένα παιδί.
                                                                                                                           Σεπτέμβρης 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου